Bazalka

Cena
30 Kč (12 %)
27 Kč bez DPH
Dostupnost
Kategorie
Výrobce
zahradnictví v Ráji
Kód zboží
146031148
Nevíte si rady s výběrem? Zeptejte se odborníka

rostliny zasíláme od poloviny dubna do vyprodání zásob

 velikost kontejneru: 11 cm

velikost rostliny: 10 cm

Bazalka pravá je jednoletá, příjemně vonící bylina, vysoká 30 až 50 cm. Je bohatě větvená s hranatou lodyhou a podlouhlými, oválnými listy. Kvete od června do září. Pokud se bazalka průběžně nesklízí, vytvářejí se na lodyze bělavá nebo růžová květenství.
Pěstování bazalky
Bazalka má ráda teplé a slunné stanoviště s humózní, dobře propustnou půdou. Vyséváme ji v bytě nebo pod sklo při teplotě, teplota v místnosti by měla být 15 – 20 st.C. Semena bazalky klíčí na světle, takže je do půdy jen lehce zatlačte a misku se semen postavte na parapet za sklo nebo do skleníku. Semenáčky postupně vyjednocujte a mladé rostlinky zaštípněte, aby se rozkošatily. Ven můžete bazalku vysadit teprve až nehrozí žádné mrazy, ve vzdálenosti asi 20 cm od sebe. Bazalku již poté nepřesazujte. Tato bylinka vám poroste  dobře i v květináčích na parapetu. Květinku zalévejte pouze v dopoledních a poledních hodinách, nikdy ne večer! Bazalku nenechte nikdy vyschnout, ale ani ji nepřelévejte, dochází pak k hnilobě stonku. Při vysokých teplotách můžete rosit listy.
Sklízíme listy před rozkvětem a to po celou sezonu – od května do září. Sklízíme za sucha, nejlépe v poledních hodinách, seříznutím u země. Bazalku sušíme ve stínu, umělá teplota při sušení nesmí přesáhnout 35 st.C. Listy bazalky můžeme také zmrazovat, ztrácí se tím ale její aroma.
Bazalka usnadňuje trávení, příznivě ovlivňuje činnost zažívacího traktu a je účinná při poruchách dolních cest močových. Na tyto potíže se připravuje výluh.
Bazalku používáme na téměř všechna jídla středozemní kuchyně, obzvlášť na pokrmy z ryb, pizzu a těstoviny, na saláty a zálivky těstovin. Hodí se také do polévek, na mletá a dušená masa a uzeniny, ale i na sýry a vejce. Je výborná v kombinaci s rajčaty, ať jiý syrovými či upravovanými. Pomáhá při trávení, proto se hodí i na těžší jídla. Můžeme ji také použít k dochucení olejů a octů.