Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium)

rostliny zasíláme od 20. dubna do vyprodání zásob

Nenáročná, rychle rostoucí jednoletka s výtečnou chutí a vůní, to je kerblík třebule. Nevyžaduje slunce, mladé lístky můžete sklízet časně po vysetí. Ideální bylinka k rybám, vejcím, do omáček.

Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) má delikátní chuť připomínající estragon i petržel. Spolu s petrželkou, pažitkou a estragonem tvoří proslulou směs „jemných bylin“, které Francouzi přidávají k řadě pokrmů, především rybích, ale i vaječných, drůbežímu masu i do salátových zálivek. Kerblík samotný je výborný ve smetanových polévkách a omáčkách, nebo s dušenou mrkví na másle.

Kerblík je kolem 30 cm vysoký, má jemně dělené, křehké listy a okoličnatá květenství. Pěstuje se jako jednoletka. Nejlépe se mu bude dařit na polostinném stanovišti. Zatímco středozemní aromatické bylinky voní tím více, čím větší dávku slunečních paprsků jim dopřejeme, kerblík je nejaromatičtější a nejvzhlednější naopak ve stínu.

  • Prospívá v lehké, propustné, ale zároveň dostatečně zavlažované půdě.
  • Daří se mu i na okenním parapetu, nejlépe na severně či východně orientované straně.
  • Nejlepší chuť mají listy kerblíku čerstvé a mladé. Sklízejte je proto ještě před tím, než rostlina rozkvete. K pokrmům je přidávejte, pokud to jde, až na závěr vaření – uchovají si tak chuť, vůni a více prospěšných látek. Listy kerblíku jsou bohaté na vitamíny, minerály a vonné silice podporují zdravé trávení. Aroma lístků lze uchovat nejlépe zmražením, nebo naložením do octa či oleje.

Cena
30 Kč (12 %)
27 Kč bez DPH
Dostupnost
Kategorie
Výrobce
zahradnictví v Ráji
Kód zboží
kerblik-trebule-anthriscus-cerefolium
Nevíte si rady s výběrem? Zeptejte se odborníka