Máta peprná
- Popis
Máta je vytrvalá rostlina, vysoká 50 - 80 cm, s dřevnatým oddenkem a podzemními i nadzemními výběžky s pupeny. Lodyhy jsou vysoké, čtyřhranné, lysé až ochlupené, na koncových lichopřeslenech vyrůstají světle fialové nebo narůžovělé květy, které tvoří květenství válcovitého klasu. Květy mají pětizubý trubkovitý a na okrajích řasnatý kalich a bledě nachovou nebo růžovou čtyřcípou korunku. Z koruny vyčnívá čnělka s dvojklannou bliznou a v koruně jsou ukryté čtyři tyčinky. Listy jsou tmavě zelené a stejně jako lodyhy i nafialovělé, dlouze řapíkaté, kopinaté a zubovité. Rostlina vydává silnou mentolovou vůni. Kvete od června do srpna. Plodem jsou vejčité nahnědlé tvrdky.
Sběr a sušení
Sbíráme nať nebo pouze list těsně před rozkvětem od června do srpna kolem desáté hodiny dopoledne za suchého počasí. Máta se rychle zapařuje, proto ji dáme sušit co nejdříve. Mátu můžeme sušit umělým teplem při maximální teplotě 40°C. Přirozeným teplem ji sušíme v tmavé a vzdušné místnosti na sušících platech v jedné vrstvě ideálně při teplotě 20 - 30°C. Dobře usušená rostlina si uchovává svoji původní barvu a charakteristický mentolový pach. Zhnědlé části jsou bezcenné, proto je nepoužíváme k dalšímu upotřebení.