Koriandr setý - Coriandrum sativum

rostliny zasíláme od 20. dubna do vyprodání zásob

 

Koriandr se používá na přípravu omáček, dušených mas a na přípravu ryb. Výborně se hodí k houbám a luštěninám. Je častou součástí kořenících směsí, nejčastěji s kmínem, česnekem a chilli.

Koriandr je jedna z mála kulturních plodin, která se v kuchyni zužitkuje úplně celá. Kromě semen koriandru se používají i koriandrové listy a kořen.Koriandr je velmi oblíbený v evropské i indické kuchyni. V indické kuchyni je důležitou složkou různých kari nebo garam masaly (spolu s pepřem, cuminem, kardamomem, muškátovým ořechem, hřebíčkem a skořicí) a to jak v mletém stavu, tak i celý nebo drcený. Celý koriandr se často kombinuje s cuminem, obě koření se poté nasucho praží a pak se rozemelou.V Evropě se koriandr používá při pečení chleba nebo pečiva, často v kombinaci s kmínem. Lehké a nevtíravé aroma koriandr se využívá i při výrobě klobás nebo při pečení masa a ryb. V české kuchyni je také oblíbená kombinace koriandru a hub, proto se používá do houbových omáček, polévek nebo třeba i při nakládání hubKoriandr je často součástí i arabské kuchyně. Nejčastěji ho nalezneme v marockých specialitách z jehněčího nebo kuřecího masa.Semena koriandru mají využití i medicíně, a to jak v přírodním léčitelství, tak pro farmaceutické společnosti. Olej ze semen má silné antibakteriální účinky a používá se například na léčbu vředů nebo revmatizmu.

Často se objevuje v různých zelených kari pastách nebo čatný. Velké oblibě se zelený koriandr těší v mexické kuchyni, kde se používá do polévek, sals nebo salátů. Typickým použitím je v guacamole, což je studená omáčka připravovaná z avokáda, rajských, cibule, citronové šťávy, chilli, česneku a zeleného koriandru.

Cena
30 Kč (12 %)
27 Kč bez DPH
Dostupnost
Kategorie
Výrobce
zahradnictví v Ráji
Kód zboží
koriandr-sety-coriandrum-sativum
Nevíte si rady s výběrem? Zeptejte se odborníka