Zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica)-kamčatská neboli čukotská borůvka
rostliny zasíláme od dubna do vyprodání zásob
velikost rostliny 30-40 cm
velikost kontejneru 1 litr
keř
Zimolez kamčatský je nízký opadavý keř, který dorůstá až 1,5 m do výšky a v dobrých podmínkách až 2 m.Ve své domovině je typickou podrostovou dřevinou ve světlých hájích nebo na lesních pasekách, na rašeliništích či močálech nebo podél řek a jezer. Tento keř není náročný na půdní podmínky a dobře roste jak na kyselých, tak i neutrálních či zásaditých půdách. Vyhovují mu jak půdy písčité, tak i hlinité a jílovité. Dokonce snese i půdy chudší na živiny, ale špatně snáší suché půdy. Proto je vhodné v prvním roce po výsadbě či v suchých létech dopřát zimolezu vydatnou zálivku a mulč.Mezi velké přednosti zimolezu patří vedle nenáročnosti na druh půdy také velká odolnost na mráz ve dřevě i ve květu a je mrazuvzdorný až do –45°C. Na rostlinách také nejsou pozorovány žádné škody způsobené škůdci či chorobami. Určitou zajímavostí je, že u nás listy zasychají už v průběhu července. Nejedná se o žádnou chorobu a tyto listy nejsou na závadu, protože zimolez pochází z oblastí s krátkým vegetačním obdobím a proto k časnému zaschnutí a opadání má přirozené dispozice. Jinak tyto listy jsou podlouhlé až kopinaté, celokrajné, mají světle zelenou barvu a bývají velké 5 až 10 cm. Zimolez kamčatský vykvétá od února do dubna drobnými žlutými kvítky, které jsou velké až 3 cm. Květy jsou cizosprašné a jsou opylovány hmyzem. Z těchto květů se vytvářejí plody velké 2 až 3 cm. Plodem je souplodí dvou srostlých bobulí, které má soudkovitý až válcovitý tvar, některé jsou kulaté - dle odrůdy. Tyto plody mají tmavě modrou barvu, jsou ojíněné a dozrávají už v průběhu května. Plody se hodí k přímému konzumu nebo se kuchyňsky zpracovávají na kompoty, džemy a mražené výrobky. Pro svou silnou barvící schopnost se používají také jako přírodní barvivo. Plody jsou bohaté na vitamíny C a B a také na minerální látky, zejména na hořčík, draslík, hořčík, fosfor a vápník. Díky obsahu různých biologicky aktivních látek mají plody také léčivé vlastnosti a využívají se při léčbě sklerózy, pomáhají při zastavování krvácení a používají se také jako močopudný a antimikrobiální prostředek